Skip links

Diş Kaplaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Bu amaç için özel olarak geliştirilen maddeler ile diş yüzeyinin kaplanması işlemine diş kaplaması denilmektedir. Bu kaplama dişin tamamına yapılabileceği gibi bir kısmına da yapılabilmektedir. Zirkonyum ve metal destekli porselenler son yıllarda en çok kullanılan diş kaplama malzemeleri arasında bulunmaktadır. Burada kullanılacak malzeme kaplamanın yapılma amacına bağlı olarak değişmektedir. Estetik amaçlı diş kaplamaları için ince porselen kaplamalar kullanılırken diş kökünün sağlam olduğu çürük dişlerde ise bu çürükler temizlendikten sonra kaplama yapılabilmektedir. Peki diş kaplaması nasıl yapılır?

Yapılan ilk muayenenin ardından kaplama yapılacak olan diş belirlenmekte ve bu diş uygulamaya hazırlanmak adına bir miktar küçültülmektedir. Tüm uygulamaların tamamlanmasının ardından ölçü alma aşamasına geçilir. Özel kalıplar yardımı ile kaplama yapılacak olan dişin ölçüsü alınır ve kaplama dişin kalıbı çıkarılır. Laboratuvar ortamında kaplama dişin üst yapısı oluşturulur ve denemeler ile kaplama dişin gerçek dişe olan uyumu sağlanır. En son aşamada ise kaplama diş altta yer alan küçültülen gerçek dişin üzerine kaplanır ve sabitlenerek tedavi tamamlanır. Kaplama diş takılana kadar geçici kaplama diş takılarak hastanın estetik açıdan bir sıkıntı yaşanmaması sağlanır.

Yapılacak olan kaplama diş fiyatları ise belirli kriterlere bağlı olarak değişmektedir. Ancak ucuz diş kaplama işlemlerine her zaman şüphe ile yaklaşılmalı, uygulamanın genel sağlığınızı ve hayat konforunuzu etkileyeceği unutulmamalıdır. Uygulamanın ardından kaplama dişlerde koku ya da kanama gibi şikayetlerde diş hekimine başvuruda bulunulmalıdır. Gerçek dişlerde olduğu gibi diş kaplaması ömrü de dişin sağlıklı kullanımına bağlıdır.  Bu nedenle kaplama diş için de düzenli diş fırçalaması ve bakımı yapılmalıdır. Dişler her ana öğün sonrası fırçalanmalı, diş ipi ile diş aralıkları temizlenmeli ve akşamları ağız gargarası ile ağız içerisinde yer alan zararlı bakterilerden tamamen ağzın arındırılması sağlanmalıdır. Dişler 2 yan, 1 alt, 1 arka ve 1 ön olmak üzere toplamda 5 yüzeye sahiptir ve diş fırçalama işlemi ile sadece ön, arka ve alt yüzeyin temizlenmesi sağlanır. Düzenli olarak temizlenmeyen yan yüzeylerde bir süre sonra çürüklerin oluşması kaçınılmazdır. Bu nedenle diş kaplaması gibi sorunlarla uğraşmamak için ağız bakımı için gerekli zaman ayrılmalı ve dişlerin temizliği sağlanmalıdır.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle