Skip links

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Çene kemiğini ve dişin kökünü saran diş eti düzenli diş bakımı yapılmadığı takdirde pek çok hastalık tarafından tehdit edilmektedir. Bunlardan belki de en çok rastlanılanı ve dikkat edilmesi gerekenlerden biri de diş eti iltihabıdır. Peki dişeti iltihabının nedenleri nelerdir? 

Dişeti iltihabının en önemli ve ilk nedeni ağız bakımının gerektiği gibi yapılmamasıdır. Diş üzerinde birikmeye başlayan zararlı bakterilerin gerektiği gibi temizlenmemesi halinde bu bakteriler açık olan cepler üzerinden dişetinin köküne doğru ilerlemekte ve bu da diş etlerinin daha hassas bir yapıya bürünmesine neden olmaktadır. Oluşan bakteri plağı diş hekimi tarafından yapılacak detaylı bir temizleme işlemi ile diş üzerinden arındırılmakla beraber bu işlemden sonra düzenli diş fırçalama gibi ağız bakımı yapılmadığı takdirde diş yüzeyini tekrar bakteri plağının sarması kaçınılmazdır.

Diş etinin kızarması, diş fırçalarken sık sık diş eti kanamasının meydana gelmesi ve dişeti üzerinde küçük beyaz kabarcıkların oluşması gibi belirtiler diş eti iltihabı belirtileri arasında bulunmaktadır. Yine dişlerin olduğundan çok daha fazla uzun görünmesi de dişeti iltihabı belirtileri arasında bulunmakta olup iltihaba bağlı olarak dişeti çekilmesi meydana gelmesi sonucu oluşmaktadır.

Dişeti iltihabı tedavisi için uygulanabilecek en etkili yöntem kesinlikle düzenli diş bakımıdır. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilecek olan detaylı bir diş temizliği işlemi sonrası dişeti iltihaplanması oluşumuna neden olan tartar ve bakteri plağı diş yüzeyinden temizlenmektedir. Bu işlemin ardından diş eti iltihabı antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyuyorsa diş hekiminiz size uygun bir antibiyotiği reçete edecektir. Bu işlemin ardından diş hekiminiz size zaten günlük ağız bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri detaylı bir biçimde anlatacaktır. Ana öğünler sonrası dişlerin fırçalanmasının yanı sıra aynı zamanda akşamları yatmadan önce yemek artıklarının diş aralıklarından temizlenmesini sağlamak adına diş ipi kullanılması, ağız gargarası yapılması gibi ek önlemlerde mutlaka alınmalıdır. Özellikle de çeşitli hormonal hastalıkları ve genetik yatkınlıklar nedeni ile dişeti iltihabı hastalığına yakalanma riski yüksek olan kişilerde ağız bakımına çok daha fazla özen gösterilmeli, ağız bakımı ve diş temizliği mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle