Skip links

Diş Çürüklerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş çürüklerinin nasıl tedavi edileceği çürüğün boyutlarına bağlı olarak belirlenmektedir. Bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi diş çürüklerinde de erken tanı çok önemlidir. Erken dönemde yakalanan diş çürükleri gerçekleştirilen basit müdahaleler ile tedavi edilirken ileri evre diş çürüklerinde ise ne yazık ki çoğu zaman tedavi mümkün olmamakta ve tek çözüm olarak dişin çekilmesi gerekebilmektedir.

Bu nedenle düzenli diş bakımı ve buna ek olarak düzenli diş muayenesi çok önemlidir. Diş muayenesinde oluşan çürükler mümkün olan en erken evrede belirlenmekte ve bu sayede kolaylıkla tedavi edilmeleri mümkün olmaktadır. Erken evrede yakalanan çürükler diş yüzeyinden temizlenmekte ve temizlenme aşamasından sonra oluşan boşluklar özel dolgu malzemeleri ile doldurulmaktadır. Diş dolgusu adı verilen bu işlem sonrasında çürük dişten uzaklaştırılmakta ve dolgu sayesinde diş tekrar sağlıklı bir şekilde kullanılmaya devam edilebilmektedir.

Ancak diş çürüğünün ilerlediği durumlarda diş kökünün zarar görmesi halinde dolgudan önce diş sinirlerinin temizlenmesi gerekir. Kanal tedavisi adı verilen bu yöntem ile dişin içerisinde yer alan canlı dokular ve sinirler tamamen temizlenir ve diş dolgusu bu işlemin ardından yapılır. Diş çürüğü tedavisi için en sık kullanılan iki yöntem diş dolgusu ve kanal tedavisi adı verilen bu iki yöntemdir. Diş çürüğünün tedavi edilemeyeceği aşamalara gelmesi halinde ise tek yapılabilecek işlem dişin çekilmesidir. Diş çekimi lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için genelde yoğun bir acı hissedilmez. Ancak diş çekildikten sonra kanama gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Dişin çekilmesinin ardından yapay dişler ile ağız sağlığının korunması amaçlanır. Günümüzde geliştirilen diş teknolojilerinin sayesinde artık implant diş gibi kişinin kendi dişinden ayırt edemeyeceği kadar konforlu uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Diğer dişler ile bir bağlantısı olmayan implant dişler direkt olarak çeneye uygulanmakta ve bu amaç için özel olarak geliştirilen bir vida sayesinde çene kemiğine sabitlenmektedir. Bu özelliği sayesinde uzun yıllar güvenilir bir şekilde kullanımı sağlanır. Yine takma diş, porselen diş ve zirkonyum diş gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Burada uygulanacak tedaviyi belirleyen önemli faktörler kişinin ağız ve diş yapısı ve tedavi için ayırabileceği maksimum bütçesidir.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle