Skip links

Diş Çekimi Hangi Durumlarda Zorunludur?

Günümüzde geliştirilen anestezik etkiye sahip ilaçlar sayesinde artık diş çekimi çok daha kolay bir hale getirilirken diş hekimlerinin ortak amacı her zaman için diş çekimini en son çare olarak görmektir. Ancak diş çürüğünün çok fazla ilerlediği ve dişin canlılığını kaybetmesi gibi durumlarda diş çekimi zorunlu olarak görülmekte ve mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Peki diş çekimi hangi durumlarda zorunludur? 

Öncelikle çekim için gerekli ilk şart kesinlikle diş çürüğü için uygulanabilecek başka hiçbir tedavi yönteminin kalmaması ve bu durumun zorunlu bir hal almasıdır. Bu amaçla ilk olarak çürüğün derecesi belirlenir. Dişin canlı dokusunun zarar görmediği her durumda öncelik diş dolgusu ve kanal tedavisi gibi yöntemler olmalıdır. Bu amaç için özel olarak geliştirilen araçlar ile ilk olarak oluşan çürük diş yüzeyinden temizlenmekte ve bu işlem sonucunda meydana gelen boşluk özel malzemeler ile doldurulmaktadır. Diş dolgusu adı verilen bu yöntemin kullanılabilmesi adına mutlaka diş çürüğü başlangıcı evresinde yakalanmalıdır.

Çürüğün çok ilerlediği evrelerde ise kanal tedavisi uygulanmakta ve bu işlemin ardından diş dolgusu yapılmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemlerinin uygulanamayacağı kadar çok ilerleyen durumlarda diş çekimi zorunludur. Çekilmeyen dişler hem yemek yeme esnasında rahatsızlık verecek hem de çürük diğer dişlere doğru yayılım gösterecektir. Diş çekimi vurulan anestezik etkiye sahip bir iğnenin ardından gerçekleştirilmekte olup yine iğne korkusu olan kişiler için sprey şeklinde uygulamalar da bulunmaktadır. İğnenin etkisin göstermesi sonrası yapılan diş çekimlerinde hastalar hiçbir şekilde ağrı duymamakla beraber diş çekimi sonrası içinde diş hekiminizin önerilerine uymanız yeterli olacaktır. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de diş çekimi sonrası sigara tüketiminde kesinlikle bulunulmamasıdır. Sigaranın içinde bulunan etken maddeler ne yazık ki kanın pıhtılaşmasını engellemekte ve bu da kanama riskini önemli ölçüde arttırmaktadır. Yine kanama başlatma riski bulunduğu için diş çekimini takip eden 2-3 saat içerisinde bir şey yiyip içmemeniz ve bu süre sonra da aynı gün içinde çok sıcak ya da soğuk yiyeceklerin tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir. Yine diş çekimi sonrası kanama çok şiddetli meydana geliyorsa ya da uzun süre devam ediyorsa konu ile ilgili çekimi gerçekleştiren diş hekimini bilgilendirmeniz gerekmektedir.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle